Temps dels primers freds, de llar de foc....Cels de tonalitats rogenques que ínspiren plats plens de caliu....
Els plats de tardor, per mi, són aquells de foc lent i que omplen les cuines d´unes olors que et transporten a la infància, als vespres de pluja...
Un dels grans elements de la tardor, tot i que ja fa dies que se´n troben, són els bolets. Protagonistes indiscutibles del molts plats.. Són molt agraïts....es poden saltejar,escaldar,confitar,courel´s a la brasa...i n´hi ha algun, com el cep (Boletus edulis) que cru i làminat amb un bon oli, sal i pebre.....està brutal! Es com si estiguèssis menjant un trosset del bosc: humitat,terra,flors,arrels,fulles....
No tinc un bolet preferit....,cadascún d´ell, per petit que sigui, destaca per la seva olor, textura... però el que més m´agrada de tot...és trobar-los!
El cap de setmana passat vaig anar a fer el tafaner a indrets que el pare m´havia ensenyat...El bosc està en tota la seva totalitat d´expressió! Vaig agafar alguns rossinyols, trompetes de la mort i llenegall blanc. La farigola,sajolida i romaní tampoc van faltar al cistell.
Quan vaig arribar a casa, tota contenta del que havia trobat, vaig pensar en que fariar servir.... de seguida ja vaig veure uns ous, unes alberginies...i a cuinar!
Així doncs vaig pensar que faria unes albergínies farcides de bolets i ou poche, gratinades amb all i oli de bolets!
ALBERGÍNIES FARCIDES DE TARDOR.....
Ingredients (4 persones) (no tinc fotos )
-0.5kg de rossinyols,trompetes, llenegall blanc....
-4 albergínes, no massa altes, fermes...més aviat de forma rodoneta.
-5 ous
-all i julivert
-oli d´oliva
-sal
-pebre
-farigola
-aigua
-bolets en pols: ceps, trompetes...
Rentem les albergínies, tallem la part de dalt i la de baix, per fer-li una base. Doncs aquesta albergínia farcides les vaig fer verticals...a diferència de les de sempre.
Les untem d´oli d´oliva i les col.loquem dretes en una safafata per anar al forn i les escalivem. Veurem que es van estovant i torrant, no es tomben!
Mentre rentem els bolets, evitem rentar-los sota raig d´aixeta!, i els saltajem amb all i julivert.
Preparem els 4 ous: fem farcellets amb el film transparent, untem a dins d´oli i li posem l´ou, un xic de sal i pebre. Posem aigua en un cassó i quan arrenqui el bull hi posem els ous. Han de bullir uns 4 minuts. Anem comprovant que no es qualli l´ou. Quan ja estiguin els treiem amb l´ajuda d´una escumadera.
Treiem les albergínies i li treiem la carn de dins amb l´ajuda d´una cullera, deixant base.
Tallem la carn de l´alberginia i ho afegim als bolets.
Fem all i oli..., però amb batedora! En un pot hi posem un bon raig d´oli, 1 all, 1 ou ( que haurem tret de la nevera una estona abans), sal i les pols de bolets a gust.Posem la batedora i all i oli llest!!
Omplim fins la meitat l´albergínia amb la barreja de bolets, l´ou poche, barreja de bolets i ho napem amb all i oli de bolets i gratinem!! Es important que el gratinat sigui ràpid, que l´ou no estigui sotmés a cocció "involuntaria"
Plat molt interessant per la suavitat de l´albergínia que contrasta molt bé amb el gust pròpi dels bolets, l´amorositat de l´ou i el toc final de l´all i oli.
Si teniu algun dubte...ja sabeu on trobar-me!
Aquest plat el vaig meridar amb un vi D.O Montsant, L´Englora. Vi amb gran potencial en tots els sentits: aroma torrada, gust molt balsàmic, color de picota, rodó en boca..... vaja molt bó!
Varietats del raïm: cabernet sauvignon, samsó, garnatxa negra, syrah i ull de llebre...tot i les 5 varietats que té...com a bon Monstant predomina la garnatxa.
Si teniu algun dubte...ja sabeu on trobar-me!
Aquest plat el vaig meridar amb un vi D.O Montsant, L´Englora. Vi amb gran potencial en tots els sentits: aroma torrada, gust molt balsàmic, color de picota, rodó en boca..... vaja molt bó!
Varietats del raïm: cabernet sauvignon, samsó, garnatxa negra, syrah i ull de llebre...tot i les 5 varietats que té...com a bon Monstant predomina la garnatxa.
![]() |
Vinyes de Cornudella....varietat garnatxa negra |
També la tardor acompanyarà la verema de les vinyes del Montsant.....
Que vaigi molt de gust!!!